Dr. Zajkás Gábor munkássága során összesen mintegy 40 évet töltött el az Országos élelmezés és Táplálkozástudományi Intézetben, az OÉTI-ben és vált az Intézmény egyik meghatározó tagjává, vezetőjévé, továbbá a szakma elismert képviselőjévé, hazai és nemzetközi szinten. Bár eredeti szándéka szerint pszichiáter szeretett volna lenni, orvosi munkájának megkezdésére az akkori vezetés az OÉTI-t jelölte ki számára, így 1959-ben a budapesti, illetve a Szegedi Orvostudományi Egyetem elvégzésé után kezdett el dolgozni az intézményben.
Tevékenységét Dr. Tarján Róbert, az OÉTI akkori igazgatójának vezetésével az OÉTI Dietetikai Osztályán kezdte meg, amely akkor együttműködésben állt a Vas utcai Balassa Kórház I. Belgyógyászati Osztályával. Itt került kapcsolatba a belgyógyászattal és a belgyógyászati betegségek dietetikájával. A belgyógyászati szakvizsga megszerzéséig – 1964-ig Magyar Imre professzor úrral is együtt dolgozott az Orvostovábbképző Intézetben.
Zajkás doktor rendkívüli szorgalmának, tehetségének, érdeklődő, kezdeményező természetének, kreativitásának, jó szintetizáló képességének köszönhetően már a hatvanas és hetvenes években is jelentős mértékben hozzájárult az akkor még gyermekcipőben járó diétás élelmezés kialakításához. Ismereteit nem csak úgy szerezte, hogy három nyelvet beszélve rendkívül tájékozott volt a hazai és nemzetközi szakirodalomban és alkalma nyílt részt venni nemzetközi konferenciákon, hanem gyakorlati tapasztalásaiból, a betegek visszajelzéseiből is. Erre tekintettel hatékonyan részt vett a kórházi betegek diétás ellátásának kidolgozásában, a Diétás Ambulancia létrehozásában, a kapcsolódó kiadványok elkészítésében, valamint a dietetikai ismereteket nyújtó orvostovábbképzésben. 1967-ben kollégáival összeállította az egységes diétás rendszert.
Mivel 1973-ban az OÉTI Dietetikai Osztályát meg kellett szüntetni az Országos Dietetikai Intézet létrehozása miatt, tevékenységét ott folytatta, majd 1981-től három évig belgyógyász szakorvosként dolgozott Nigériában.
Hazatérése után, 1984-ben Dr. Bíró György professzor úr - az OÉTI akkori igazgatója kérésére - ismét az OÉTI-ben folytatta munkáját a Néptáplálkozási és Gyógyélelmezési Osztályon, ahol a kórházon kívüli betegélelmezéssel kezdett el foglalkozni, szorosan együttműködve dietetikus kollegákkal.
A korábbi dietetikai munka kiegészült a lakossági táplálkozási vizsgálatokban való részvétellel, továbbá a különleges táplálkozási célú élelmiszerek dietetikai szempontú véleményezésével. Köszönhetően kiemelkedő kontaktusteremtő képességének, valamint nyelvtudásának, hazai és nemzetközi szinten is széleskörű kapcsolatrendszert alakított ki.
Több éven keresztül kezdeményezte, hogy a szakrendelőkben legalább egy dietetikus működjék. 1998-ban központi szerepe volt az első hivatalos magyar táplálkozási ajánlás, a Táplálkozási ajánlások az egészséges, felnőtt lakosság számára című állásfoglalás, kidolgozásában. Részt vett a hazai táplálkozáspolitikai alapjainak lerakásában és kidolgozásában, és egyben a népegészségügyi program táplálkozási alprogramjának igazgatója volt.
Zajkás doktor a táplálkozástudomány eszközeit felhasználta a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzésében is. Neve összeköthető a különböző táplálkozási szűrővizsgálatok tervezésével, lebonyolításával, minden korcsoport körében.
A betegek felvilágosításra számos kiadványt készített, önálló szerzőként vagy társszerzőként, amelyek több kiadást is megéltek (pl. Diétás könyv, Különböző betegségek diétás könyvei, Gyógyvizek szerepe az emésztőrendszeri panaszok és bélbetegségek kezelésében). Emellett szinte megszámlálhatatlan hazai és nemzetközi előadást tartott, számos posztert, szakmai cikket jelentetett meg.
Kiváló kommunikációs készségének köszönhetően a tudományos tartalmakat magas szakmai színvonalon, de akár a hétköznapi emberek számára is meg tudta fogalmazni. Táplálkozási ismereteket oktatott népegészségügyi szakembereknek, valamint különböző egyetemek kurzusain, továbbá részt vett a lakosság edukálásában is.
Zajkás doktor számos szakmai testület munkájában vett részt, például:
- a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke,
- a Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja Egészséges táplálkozás és testmozgás munkacsoport vezetője,
- az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, alelnök,
- Táplálkozási Fórum vezetőségi tagja,
- Magyar Elhízás-tudományi Társaság, vezetőségi tag,
- A MTA-ÉKB Táplálkozás-tudományi Munkabizottság szakmai tanácsadója,
- Az MTA Orvosi Demográfiai munkacsoport tagja
Nagy szakmai tudása továbbá hazai és nemzetközi elismertsége mellett melegszívű, segítőkész, nyílt, nagyon közvetlen, barátságos, korrekt kolléga volt. Aktívan részt vett az intézet életében. Az intézet sportéletének egyik fő motivátora volt: gondoljunk csak a rendszeres pinpong meccsekre, a házi pinpong bajnokságokra, az OÉTI-s tornára és a futókörhöz is jó szívvel csatlakozott. Benne volt minden bolondságban, farsangi mulatságban. Többek közt, az egyik farsangon címszereplője volt annak a jelenetnek, amely a „Riport a 100 éves Zajki bácsival” címet viselte.
Ez a valóságban sajnos nem így alakult.
Emléke a szívünkben tovább él, munkásságát megbecsüljük és a megkezdett utat tovább folytatjuk.
Nyugodjék békében.

