A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pályázatot indít a közétkeztetésben dolgozó szakemberek munkájának elismerésére, a közétkeztetést megreformáló rendelet hatályba lépésének 10. évfordulója alkalmából.
A közétkeztetés nap mint nap több százezer gyermek, idős ember és kórházi beteg számára biztosít meleg ételt. A 2015 óta kötelezően alkalmazandó közétkeztetési rendelet fontos mérföldkő a hazai közétkeztetés történetében. Bevezetésének célja az volt, hogy az étkezés igazodjon az igénybe vevők energia- és tápanyagszükségletéhez, és megfeleljen az egészséges táplálkozás hazai és nemzetközi ajánlásainak. Ez a szabályozás nemcsak az egészséges étkezést támogatja, hanem segít csökkenteni a társadalmi egyenlőtlenségeket is, hiszen az ország teljes területén biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű ételt az ellátottak számára.
A közétkeztetés azonban nem működhet lelkes és elhivatott szakemberek nélkül. Az élelmezésvezetők, dietetikusok, szakácsok és konyhás nénik/-bácsik nem csupán „ételeket készítenek”, ők azok, akik törődéssel, szakmai tudással és kreativitással élménnyé is varázsolhatják a mindennapi étkezést.
Munkájuk elismerésére az NNGYK, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ), a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Magyar Kórházszövetség támogatásával különleges pályázatot hirdet.
A menzareform kezdetén indított korábbi közétkeztetési pályázataihoz hasonlóan, de minden eddiginél szélesebb körben keressük „2025 legkedveltebb közétkeztetésben dolgozó szakembereit”: dietetikusokat, élelmezésvezetőket, szakácsokat és konyhai dolgozókat, a gyermekétkeztetéstől az idősellátáson át a kórházak világáig.
A pályázat részletei és a nevezési feltételek hamarosan elérhetők lesznek az NNGYK Táplálkozástudományi Főosztálya által működtetett merokanal.hu oldalon.

